Terassen en balkons met Resitrix®
Op zoek naar de geschikte afdichting voor een plat dak waarop je een dakterras wil aanleggen of voor een balkon? Dan is een Resitrix®-membraan een prima keuze.
Waarom Resitrix® gebruiken voor terras of balkon?
Je kan een Resitrix®-membraan gebruiken voor zowel een dakterras als voor een balkon, al dan niet met hout of tegels bedekt. Het membraan onderscheidt zich dankzij de hoge ponsweerstand. Je kan het terras afwerken met zowat elk type vloer. Bij het gebruik van houten vlonders bijvoorbeeld zal een Resitrix®-membraan ongevoelig blijven voor het uitzetten of krimpen ervan. Zowel in de zomer als in de winter blijft het membraan zeer soepel.
Waarmee rekening houden voor een dakterras?
In de eerste plaats moet een dakconstructie voldoende draagvermogen hebben om een dakterras te kunnen aanleggen. Een plat dak kan je doorgaans belopen, maar een dakterras krijgt vaak een aankleding met meubels. Ga je voor speciale wensen (denk aan een jacuzzi) dan voeg je al snel een ton extra gewicht toe.
Of de constructie geschikt is voor de oplossing die je in gedachte hebt, bekijk je daarom het best met een architect of een stabiliteitsingenieur. Ook de isolatie moet voldoende sterk zijn om het terras te dragen.
Wens je een dakterras aan te leggen op een plat dak, dan is het nodig om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. In geval van nieuwbouw is het mogelijk dat je huidige vergunning volstaat, want bij nieuwbouwwoningen zit het omvormen van een plat dak naar een dakterras vaak al in de vergunning vervat.
Onze drie tips
Door de hoge ponsweerstand is het mogelijk om een Resitrix®-membraan voor een terras of een balkon te gebruiken, maar met de volgende voorzorgsmaatregelen:
Verifieer de draagkracht van de constructie waarop het Resitrix®-membraan wordt aangebracht.
Het is belangrijk dat de isolatie sterk genoeg is om de belasting te dragen.
Op de plaats waar de balustrade het membraan doorboort kan je eventueel de vloeibare afdichting Frankosil® gebruiken. Vermijd doorboringen waar mogelijk door te opteren voor systemen die dit overbodig maken.